Правителството отправи поредна порция обещания за финансиране на пострадалия от коронакризата

...
Правителството отправи поредна порция обещания за финансиране на пострадалия от коронакризата
Коментари Харесай

Правителството обещава изливане на пари и за бизнеса

Правителството отправи поредна порция обещания за финансиране на потърпевшия от коронакризата бизнес.

Зам.-министърът на районното развиване Деница Николова разгласи, че грантове от еврофондовете ще има за хотелиерския бизнес, за балнео- и спа курортите и за културния туризъм, но през новия програмен интервал на оперативните стратегии - 2021-2027 година

" Туризмът ще е измежду главните цели на новата оперативната стратегия " Развитие на районите " с общ бюджет от 1.483 милиарда евро, като ще разчитаме на бранша да повлияе позитивно в развиването на дребните обитаеми места, където има най-големи несъответствия “, съобщи Николова на конгрес в Сандански, проведен от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Зам.-министърът увери, че в страната нямало да остане населено място без достъп до еврофинансиране и всички туристически общини би трябвало да приготвят плановете си.

Туризмът е измежду най-пострадалите от коронакризата браншове и още от началото на пандемията се оплаква от несъответстващи антикризисни ограничения от страна на държавното управление. Тези дни туроператори и туристически организации сложиха въпроса за ограничавания достъп до евтините заеми, обезпечени от Българската банка за развиване. Фирмите в сектора показаха, че заемите, които им оферират комерсиалните банки, са с лихви надхвърлящи общоприетите.

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов побърза да разгласи, че ще предложи ускорение и разширение на програмата на ББР за подкрепа на ликвидността на дребните и междинните предприятия, потърпевши от изключителната обстановка и СOVID-пандемията.

Едва 538 компании са получили досега заеми, обезпечени от държавната ББР. Усвоената сума е 75.5 млн. лева.  при утвърдени за тази цел 500 млн. лева

Други 200 млн. лева бяха наляти от държавното управление в ББР за безлихвени заеми за жители - работещи, принудени да излязат в неплатен отпуск, както и самоосигуряващи се, останали без работа поради ограничаващите ограничения против разпространяването на болестта. От тези заеми досега са се възползвали над 19 800 души, а общата употребена сума е 83 млн. лева

Министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, който е принципал на ББР, е разпоредил да се форсира и разшири програмата за кредитиране, чийто краен период изтича в края на годината. По този мотив той настоява тя да се удължи с още шест месеца.

" Преминаваме от епидемиологична към икономическа рецесия и по тази причина би трябвало по-ускорено да се усвои капиталът ", показва министърът. Тепърва обаче неговите препоръки ще се разискват в държавното управление.

На първо място, министър Борисов предлага в програмата за обезпечаването на ликвидност да се включат и големите предприятия - тези, които извършват най-малко две от трите критерия: личен състав над 250 души, годишен оборот над 97.5 млн. лева и стойност на активите над 84 млн. лева Освен това министърът предлага да се увеличи максималният размер на кредита от сегашните 300 000 лв. на 1 млн. лв. за дребните и междинните предприятия и на 2 млн. лв. за огромни компании.

Има предложение да се даде опция за по-облекчен развой за преценка от страна на комерсиалните банки относно установяването на затрудненото състояние на компаниите, кото да аплайват за COVID-кредити. Сега компаниите се оплакват от прекомерно огромна администрация при представянето на документи и финансови доклади.

Мисле се и за облекчение на изискванията за асимилиране на заемите, като да вземем за пример компаниите да могат да финансират и капиталови планове, а освен оборотен капитал.

В същото време се оферират и ограничения, които да дадат по-голяма независимост на банките при определянето на равнището на обезпеченост и равнището на лихвите, тъй че COVID-кредитите да станат в действителност евтини. ББР анализира опциите за потребление на контра-гаранционния инструмент на Паневропейския гаранционен фонд, което ще разреши поддръжката да доближи до по-голям брой бенефициенти при усъвършенстваните условия, се споделя в известие на икономическото министерство.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР